Kasa fiskalna w 2017

Kuchnia polska opiera się w przewagi na daniach mięsnych. Więc od sposobu w który stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie wynikiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno wykonywać tego, gdyby mamy zamiar schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia przenosimy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o czystości w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po studium będzie ono pełne i wygodne. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym stylem stanowi jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest toż istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy osiągnąć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół i przypraw. Żeby marynata dużo się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie przygotowaną przez nas marynatę plus będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, iż na im mniejszym ogniu będziemy to powodować, tym tak. Mięso tworzy się w grupy z białka oraz tłuszczu, dlatego zbyt silna i wysoka temperatura powoduje, że stoi się ono spójne i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono własną soczystość i smak.