Wyposazenie sklepow listwy cenowe

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty i wyposażenia są potrzebne w zakładzie z artykułami mięsnymi?

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i wystawia produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje wiele sposobów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Również jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich zachowuje się mięso – wśród nich nakłada się witryny, zamrażarki, wyspy albo i szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, szczególnie w niższych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto trzymać nie właśnie w składzie, lecz zarówno w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Odkłada się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Potrzebna istnieje więcej lada ekspediencka, na której wycina się i pakuje towar. W prawdziwszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest bycie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w sklepie mięsnym to rola, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna być dosyć długi plus ważny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, kiedy również mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do porcjowania mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, także nie warto na nich dbać. Z kolei dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto wskazane jest zaopatrzenie się w wilka do mięsa, będącego do prowadzenia mięsa na życzenie klienta. Natomiast nie istnieje wtedy zwykły element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna istnieje jeszcze kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Potrzebne jest ponad zainstalowanie klimatyzacji, która pomocna istnieje w utrzymaniu właściwej temperatury w klas sprzedaży – szczególnie latem. Drogie jest ponad oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na wystawy.